فهرست

با كتابداران

گفتگو با فعالان حوزه کتابخانه های عمومی در ایام کرونا؛

فعالیت فرهنگی اعضا و کتابداران در فضای مجازی نماد رشد اجتماعی و غرور مدنی است

کتابدار کتابخانه عمومی ملت تکاب با اشاره به اهمیت نقش اجتماعی کتابخانه ها، گفت: ارائه خدماتی همچون مشاوره و آنچه علاج دردهای جامعه باشد، کتابخانه را به مکانی قابل اتکا تبدیل می کند و در ایام کرونا فعالیت فرهنگی اعضا و کتابداران در فضای مجازی نماد رشد اجتماعی و غرور مدنی است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌غربی و به نقل از  گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، کویستان درویشی، کتابدار کتابخانه عمومی ملت تکاب استان آذربایجان غربی، یکی از کتابداران برگزیده در حوزه فعالیت های ترویجی، ۱۵ سال است در کسوت کتابدار فعالیت می کند. وی در معرفی کتابخانه محل خدمت خود گفت: کتابخانه عمومی ملت، به عنوان کتابخانه مرکزی تکاب، در حاشیه بخش جنوبی شهر در بوستان ملت واقع شده است. این کتابخانه از سال ۱۳۷۰ راه اندازی شد و در حال حاضر با داشتن ۳۰ هزار نسخه کتاب و حدود ۱۷۰۰ عضو فعال، توسط ۳ کتابدار اداره می شود. با وجود اینکه کتابخانه در مرکز شهر واقع نشده اما برگزاری برنامه های فرهنگی متنوع و تعامل مطلوب با دستگاه ها و ادارات، کتابخوانان را از تمامی اقشار، به ویژه کودک و جوان، به این کتابخانه جذب کرده است.
وی با اشاره به تجربه ارائه خدمات کتابخانه ای در فضای مجازی طی ماه های اخیر، اظهار داشت: با شیوع کرونا ما با شیوه جدیدی از انجام حرفه کتابداری رو به رو شدیم که ابتدا انطباق با این شیوه، انجام کار و تولید محتوا بر اساس آن سخت بود؛ چراکه سررشته ای از این کار نداشتیم. حالا شرایط بهتر شده هر چند به اعتقاد من هیچ چیز جایگزین حضور فیزیکی کتابدار در فضای کتابخانه و بین مردم نخواهد بود. فعالیت در فضای مجازی ابتدا از طریق تماس با اعضای فعال و دوستان و آشنایان شکل گرفت و بعد گروه هایی در پیام رسان ها تشکیل دادیم. رضایتمندی مخاطبان از فعالیت ها به من انگیزه می داد و میل به انجام کار را در من چند برابر می کرد. به حدی که حاضر بودم شب ها برای تولید محتوا بیدار بمانم تا رضایت مخاطب را جلب کنم.
درویشی با اشاره به فعالیت های انجام شده در فضای مجازی گفت: کار در فضای مجازی را در روزهای نخست شیوع کرونا با آموزش دوخت ماسک آغاز کردم و بعد از آن در ویدیوهایی به معرفی و تبیین آداب و رسوم محلی پرداختم که بسیار مورد استقبال واقع شد. روزهایی به کتابخانه می رفتم و بر اساس شناختی که از سلیقه مطالعاتی مخاطبان کتابخانه داشتم، کتاب هایی انتخاب می کردم، به منزل می آوردم و برنامه های مختلفی با محوریت این کتاب ها برگزار می کردم. فعالیت ها از طریق ارتباط با دانش آموزان و انجام برنامه های کتاب محور از طریق برنامه شاد، قصه گویی، هایکو کتاب و بعد تر برگزاری برنامه ها در فضای اینستاگرام و اسکای روم، روز به روز گسترده تر شد.
وی از برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب، دعوت از مشاوران برای ارائه خدمات مشاوره در فضای مجازی، آموزش ساخت کاردستی، برنامه های معرفی و نقد کتاب، نمایشنامه خوانی و تهیه کتابشناسی موضوعی در مناسبت های مختلف، به عنوان سایر برنامه های انجام شده یاد برد.
کتابدار کتابخانه عمومی ملت تکاب در خصوص اهمیت نقش و کارکرد اجتماعی کتابخانه ها، تصریح کرد: کتابخانه مکانی امن برای کودکان و نوجوانان و مرکز غنی اطلاعاتی برای بزرگسالان محسوب می شود. درهای کتابخانه به روی همه باز است و این ویژگی این مرکز را به مکانی ایده آل برای عموم مردم تبدیل می کند. با این وجود در ایام کرونا فعالیت فرهنگی اعضا و کتابداران در فضای مجازی نماد رشد اجتماعی و غرور مدنی است. تکاب شهرستانی کم برخوردار محسوب می شود با این حال ارائه خدماتی همچون مشاوره و برگزاری کارگاره های آموزشی بر اساس نیاز جامعه مخاطب و آنچه که علاج دردهای جامعه باشد، کتابخانه را به مکانی قابل اتکا تبدیل می کند. این ارتباط و تعامل از آنجا که با هدف رفع نیاز انجام می شود و به دنبال جلب رضایتمندی است، رشد را در پی خواهد داشت.

گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۹، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانه‌های عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه  «کتاب خوان» به صورت اختصاصی منتشر شده است.